març 24, 2025 0 Comments in Agenda Fantàstic, General, Notícies, Ter-Cat

CRÒNICA 65 TERCAT A BARCELONA – BIBLIOTECA MONTSERRAT ABELLÓ

Com ja és habitual, i a la «65 Ter-Cat» no s’ha fet res de diferent, hem començat en una cafeteria no gaire allunyada de, en aquesta ocasió, la biblioteca Montserrat Abelló, i just davant de la sortida de la línia 3 del metro barceloní. La línia verda, que en diuen per aquí.

A les onze, el David ens esperava a la recepció de la Montserrat Abelló, per acompanyar-nos en un passeig visita a les instal·lacions i també per fer-nos cinc cèntims de la història d’aquella antiga fàbrica, convertida ara en biblioteca. Espais diàfans, i entra tota aquella molta llum; una col·lecció de fantasia, ciència-ficció i terror molt gran, la més gran d’Europa, en biblioteques públiques. També amb l’ajut de la Fundació Asimov.

Acabada la visita, hem pujat fins a una sala, prou ample i ben il·luminada, on no hem trigat gaire a començar les presentacions, tampoc no podíem perdre temps, teníem molta feina.

I hem començat amb el Toni Herrero, de Chronos, que ens ha parlat de la nova proposta editorial, que ha de sortir d’aquí a pocs dies, abans de Sant Jordi, en la qual han fet traduir un llibre d’Alice B. Sheldon, que va signar amb el pseudònim «James Tiptree Jr.» en la seva publicació en anglès, durant el segle passat. Du per títol en català: «Més enllà dels murs del món», una proposta de títol que els va oferir el traductor, el Lluís Delgado, que va dir que era l’aproximació més fidel a allò que diu a l’original en anglès.

Tan ràpidament com hem pogut, continuem amb les novetats d’edicions Secc, que han presentat en menut, la Marga Balo i el Ferran d’Armengol. En aquesta ocasió són dos reculls de relats diferents, amb la temàtica mitològica catalana, quilòmetre zero, que aquesta editorial conrea. «Les relíquies de Kramelita» i «Fabulari II, Atles de llegendes, bèsties i animals de correfocs». El primer recull ens porta a l’univers de fantasia Goblin, i el segon és un llibre que està fet amb tota la intenció de mostrar-nos amb una visió actualitzada les llegendes de Catalunya, de moment, i les bèsties que sovint ens trobem a les festes populars dins d’una cercavila, o d’un correfoc.

Per tancar la sessió matinal abans del dinar tradicional, en nom d’Obscura editorial, l’Abril acompanyada per l’Aitziber Saldías, ens fan la presentació del llibre de terror; «Què ens devora de nit», de T. Kingfisher. Llibre que segueix en el món que l’autora ja ens va mostrar amb «Què mou els morts», on des de la seva visió, ampliava l’univers de «La Casa Usher» d’Edgar Allan Poe, tot i que insisteixen que malgrat utilitzar la majoria dels personatges de la primera novel·la, es poden llegir sense cap ordre cronològic, tanmateix, aconsellen seguir l’ordre de publicació. La traducció ha estat a cura de la Marta Armengol Royo.

I tot seguit ens hem desplaçat fins al restaurant reservat, una mica més avall del mateix carrer Vallespir. A les taules érem 26 en total, una bona colla!

A l’hora establerta hem tornat fins a la biblioteca per assistir a dues presentacions magistrals.

La primera a càrrec de Josep Rodríguez, on ens ha mostrat la trilogia del seu univers BL, boys love en català, en presentar-nos el tercer llibre «Mentre les ales m’ho permetin» editat per Voliana Edicions. Aquest tercer llibre tanca aquest relat, on l’autor ens explica que vol avançar per altres camins literaris. Per arrodonir la seva presentació, ens té preparats un «otome», tria la teva aventura, on els assistents hem jugat amb la seva proposta encertada i interessant, que ha fet més dinàmica la presentació. Tot un encert. 



 

I per tancar la 65 Ter-Cat de Barcelona, hem tingut la presència del Jordi de Manuel, prolífic autor amb un parell de nominacions als Ictineu d’aquest any, que ens ha dut la seva darrera novetat «Quan la terra es pon», publicat per MésLlibres. Mestre vocacional, gairebé o no, no s’està de fer-nos una exposició minuciosa del seu «Cometa-vers», amb el recorregut ben presentat amb imatges, dels seus relats i llibres que componen aquest univers que ell ha conreat durant uns quants anys, i que aquest llibre en forma part. Tot i que no ens cal seguir cap ordre, tots els llibres i relats són de caràcter únic i autoconclusiu.

I després de les brillants exposicions, realitzades tant pel Josep com pel Jordi, acomiadem la 65 Ter-Cat que la Biblioteca Montserrat Abelló ens ha proposat i que han dut a terme amb una precisió fantàstica, com no pot ser de cap altra manera, en aquest lloc tan emblemàtic per a tots els amants de la ciència-ficció.

Pròxima parada, la CatCon 2025, els dies 17 i 18 de maig!

Ben aviat tindrem tota la programació en la web de la CatCon, i no trigarem a mostrar-vos els dos convidats d’honor, i també el cartell d’aquest any, us agradarà!


Us recordem que fins al primer dia de maig està oberta la votació, en segona fase popular i de jurat, dels «Premi Ictineu 2025», en la seva XVII edició. Penseu a votar!!!! Aneu a l’apartat dels premis, i allí trobareu l’enllaç a les votacions. 

ictineu SEGONA FASE


I recordeu associar-vos! Clicant → AQUÍ!


Barcelona, març 2025

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *